gl dansk_hoensehund

Den gamle danske hønsehund, vor store digterpræst, St. St. Blichers tro følgesvend på jagtture i det jydske hedelandskab, kan føres tilbage til begyndelsen af 1700 årene. Den placerer sig dermed blandt Europas ældste hunderacer.

Det var en hundeopkøber på Grenåegnen, Morten Bak, der skabte racen. Han parrede jydske gårdhunde med udenlandske racer, sandsynligvis spanske pointere! og spanskportugisiske kærrehunde, som han havde købt af sigøjnerne.
Efter et større avlsarbejde kom seks hønsehunde til orebygård på Lolland, hvorfra avlen spredtes til. andre af landets godser, og hvorfra Blicher i øvrigt også hentede sine danske hønsehunde.

Desværre gik racen efterhånden på retur, fordi jagtmetoderne skiftede, og godserne udskiftede den danske hønsehund med hurtigere engelske racer.

Under 2. Verdenskrig, hvor de nationale følelser vaktes i befolkningen, kom der imidlertid atter interesse for vor nationale hønsehund. Et omfattende opsporingsarbejde blev iværksat, og da det. omsider lykkedes at finde et par ægte, danske hønsehunde på Ærø, påbegyndtes et større ophjælpningsprojekt.

Først inden for de senere år har hønsehunden imidlertid atter opnået den helt store udbredelse, så den nu er blevet en af vore mest populære hunderacer overhovedet.

Renæssancen skyldes nok i høj grad den populære Tv-journalist, Poul Thomsen hyggelige hønsehund, "Balder", der gennem sin medvirken i "Dus med dyrene" og "Julekalenderen" fik åbnet manges øjne for (nogle af) racens fortrinlige egenskaber.
 

 

Gå til toppen

logo