Ø-kvæget Danmark

-kvæg_paint.jpg

Foto - Hans Nebel

Ø-kvæget, Danmark, er en unik registreret dansk kvægrace fremavlet og oprindelig bevaret i Danmark på flere af Danmarks mange øer. Ø-kvæget er nu hjemmehørende på Bevaringscentret Oregaard. Størsteparten er dog udstationeret på godset Skovsgaard på Langeland tilhørende Danmarks Naturfredsforening.

Ø-kvæget er en af flere unikke nationale danske racer og arter af verdens biodiversitet i henhold til Rio-deklaratonens bestemmelser om bevaring af mangfoldigheden i biodiversiteten.

Nu er køerne kommet på græs ved Gammel Slot på Hindsgavl. Vi kan endnu nyde synet af gammelt dansk broget økvæg, som ville være døet ud, hvis ikke engagerede mennesker havde sørget for at bevare racen.

Vi har nok af industrikøer, men vore gamle husdyrracer er levende kulturarv. Det er familien Benzon på Oregård, der har viet deres liv, kræfter og penge til at sikre vore gamle husdyr.

 

Nu græsser dyrene igen på engen. Det er fantastisk. Det er et stort stykke kulturhistorie. Det er en bedrift, som vi må være glade og taknemmelige for.

Se artiklen i fyens stifttidende

Gå til toppen

logo