Blev der udskrevet valg nu, var der næppe tvivl om, at Fødevareminister Mette Gjerskov ville indkassere mange stemmer fra landets hobbyhønseavlere. Ministeren har nemlig netop lempet utålelige regler for hønsehold. Herunder stalddørssalg med ukontrollerede æg fra hjemmeopdrættede høns, som nu fremover legalt kan foregå fra besætninger med maksimalt 30 høner. Hønseholderen må dog stadig ikke reklamere for æggene, og han er pligtig til at oplyse køber om, at æggene ikke kontrolleres for salmonella.

Det er altså den kvalitetsbevidste forbrugers eget ansvar, når denne foretrækker friske æg direkte fra det lille hønsehold frem for supermarkedets, der har været den lange vej gennem kontrolsystemet.

Mette Gjerskovs nye regler ventes at blive en styrkelse for hobbyfjerkræholdet som helhed, og dermed også for biodiversiteten. Opdrættere af de mange forskellige smukke og interessante fjerkræracer får nemlig nu gennem salg af æg et legalt økonomisk tilskud til deres hobby.

Avlere af gamle Danske Landhøns sender venlige tanker til ministeren. Også de forbrugere der fra før forbudstiden husker at æg fra Danske Landhøns er særlig delikate. Nu kan de atter med god samvittighed servere æg i særklasse ved morgenbordet. Landhønseægget har nemlig til trods for dets beskedne størrelse en forholdsvis stor blomme i forhold til hviden, som gør det til mundfulde for gourmeter. Vel at mærke, hvis ægget købes fra opdrættere, som lader hønsene gå frit, så de finder det meste føde selv (S.B.).

landhønsekyllingerLandhøne med kyllinger

Gå til toppen

logo