V  3194skovsgaardhj

Mere end 1000 personer var mødt op på Skovsgaard for at opleve det udryddelsestruede Økvæg blive lukket ud på sommergræs.

Vi beklager den forringede billedkvalitet fra mobiltelefonoptagelsen.

V  7938skovsgaardhj

 Økvæget i fuld firspring

Det udryddelsestruede Agersøkvæg - også benævnt Økvæg - har fået nye græsgange. Det kunne mere end 1000 deltagere konstatere ved søndagens åbning af det ny Madmarked på Danmarks Naturfondsøkologiske gods Skovsgaard på Langeland. Skovsgaard har nemlig udlejet godsets 100 ha græsenge samt staldbygninger til økvægets ejer, det økologiske firma "In Situ-Food", der er en del af det nordfynske bevaringscenter Oregaard`s aktiviteter.

Som ved enhver god aftale er der fordele for begge parter. Det publikumsåbne Skovsgaard, der hvert år besøges af ca. 40.000 gæster, beriges med en attraktion yderligere. For hovedbevaringscenteret på Oregaard betyder det en lettelse, at der er skabt permanente rammer for en af bevaringsventerets fem gamle danske kvægracer. Endvidere er det en stor glæde at hele Økvægracen overgår til økologisk status, fordi Skovsgaard er økologisk.

Også formanden for foreningen "Gamle Danske Husdyrracer", Lilli Jensen, Kgs. Lyngby, der personligt har været med til at redde Økvæget, er  begejstret over det ny samarbejde. Foreningen har i mange år slået på at konstellationen gamle husdyrracer og økologi er vigtig at få fremmet. Det gælder såvel de markedsføringsmæssige som de faglige aspekter. Økologisk drift med bl.a. store græsandele i foderet og hvor kvæget kommer på græs i sommerhalvåret kommer tættest på det miljø racerne er rundet af. Det begreb som i fagsproget hedder "in situ-bevaring", og som internationalt anses som det ideelle miljø at fastholde gamle racers oprindelige egenskaber i.

Økvæget kommer i høj grad til at afgræsse Skovsgaards strandenge ned til Storebælt. En biotoptype, som racen er vant til hjemme fra øen Agersø, der jo også ligger i Storebælt. Biotopmæssigt må Økvæget derfor føle sig hjemme. Længere mod nord på Langeland kan man se over til Agersø, hvor nu afdøde Lars Peder Nielsen hægede om bedsteforældrenes urgamle kvægstamme med særegne gener.

Madmarked med lokale fødevarer

V  3561skovsgaardhj

Bestyrer af Skovsgaard Madmarked og cafe, Susanne Larsen, fik travlt med at betjene de mange kunder ved åbningen.

 

I forbindelse med at Økvæget blev lukket ud på græs åbnede Skovsgaard for dets ny Madmarked. Der er tale om en slags gårdbutik med alskens bæredygtige fødevarer fra lokalområdet, som godset har etableret i samarbejde med initiativtageren til konceptet, Birgitte Escherich fra firmaet "Præstø Madmarked".

Besøget af gæster, der ville smage på lokal-delikatesserne var voldsomt, at Skovsgaards ganske store butik slet ikke kunne rumme alle de interesserede kunder. De stod som sild i en tønde, og i lang tid var der nærmest kaos ved butiksskranken samt stor kødannelse på brostenene udenfor butikken. 

Firmaet "Præstø Madmarked" er i gang med at udbrede deres banebrydende koncept med kombineret cafedrift og butik for lokalproducerede økologiske varer til et netværk af forretninger over hele landet. Grundtanken er en form for næstekærlighed til gavn for forbruger og landmand. Man springer fordyrende mellemled over, så varen bliver billigere for forbrugeren samt skaber højere fortjeneste til bonden. Når producenten ikke presses på pris, behøver han ikke længere at presse sin produktion til det yderste for at holde skindet på næsen. Det skaber rum for, at gårdmanden kan skabe varer af kvalitet samtidig med at presset på markbrug, husdyr og miljø mindskes.

"Præstø Madmarked" har ansat Susanne Larsen til at bestyre butik og cafe på Skovsgaard. "Fra høst vil alt mel, gryn, kartofler og oksekød komme fra gårdens marker og stalde", hedder det i madmarkedets presemeddelelse.

Åbningstider:

Mellem påske og efterårsferien er Skovsgaard Madmarked åbent alle dage 10.00-17.00. Torsdage er der endda åbent til kl. 21.00, hvor der er økologisk buffet til ganske fornuftig pris.

Af Stig Benzon

Gå til toppen

logo