”Vi har nærmest været en form for flygtningecenter for gamle husdyrracer. Det bærer parken præg af, og det bærer vores bygninger præg af. Det er jo lykkedes os at skaffe lidt jord takket være Marmelademanden, Poul Hansen fra økofirmaet Søbogaard. Han ejer et par af disse statshusmandssteder, hvor vi har vores dyr på dispensation. Da jeg kom med dyrene, var der kun syv tønder land til Oregaard; den var fuldstændig udstykket, og det var slet ikke meningen, at dyrene skulle være her. Men da den aftale, vi havde om at have dyr gående på Lyø forsvandt, sagde mine forældre, at jeg skulle komme op med dyrene her."

En udtalelse, som fortæller lidt om konditionerne for arbejdet i Danmarks righoldigste bevaringscenter for udryddelsestruede nationale husdyrracer. Konditioner, hvor disse husdyrs eksistens stadig fuldstændig afhænger af private donatores gavmildhed, og hvor det officielle Danmark, som har underskrevet internationale bevaringskonventioner – Interlakendeklarationen m.fl. - løber fra ansvaret og endda forvansker sagen.
foodfight

Det indledende citat stammer fra det socialdemokratiske folketingsmedlem Benny Engelbrechts interview med Stig Benzon i den nye kostdebatbog "FOODFIGHT.EU", som også har Europaparlementarikeren Christel Schaldemose fra samme parti som medforfatter. En bog som omhandler en bred vifte af debatemner omkring de fødevarer vi indtager. Et dybdeborende arbejde, som især løfter sløret for de stærke merkantile interesser, som ligger bag et fødevareudbud, som ofte er af en karakter, der fører til usund levevis. Et problem som er ved at vokse sig så enormt, at det ikke blot rammer den enkelte forbrugers helbred og livskvalitet, men tillige giver alvorlige samfundsøkonomiske problemer i form af dyre sengepladser på sygehusene med mere. De to forfattere håber derfor at debatbogen vil lægge grundstenene til en ny politisk dagsorden for fremtidens fødevarer.

Det man som husdyrbevarer kan glæde sig over er, at ikke mindre end 12 af de 274 sider i ”FOODFIGHT.EU”, omhandler gamle, lavt forædlede husdyrracer – særlig det sortbrogede danske landsvin og dets historie. Stig Benzon slår til lyd for, at gamle racer giver sunde og smagfulde produkter. Vel at mærke kun hvis dyrene holdes "in situ" – på det naturlige miljøs betingelser.

Når en bog, som ellers går kraftigt til kamp mod fed kost og for megen kødspisning, har bragt særlig fokus på et flæskerigt natursvin, som det sortbrogede danske, sker det ud fra tanken ”lidt, men godt”, og fordi Stig Benzon beretter, at hans svin er så sunde, at der aldrig er behov for at give dem penicillin. – Et ellers stort problem i den industrielle svineproduktion.

Stig Benzon giver udtryk for, at han finder det vigtigt at anvende de gamle racer til produktion af kvalitetsfødevarer, men, som han siger: - "Jeg forestiller mig dog absolut ikke, at de kan klare sig på markedsvilkår. I den genbevarende opgave ligger selvsagt, at de gamle racers arvemasse skal sikres så intakt som muligt. Derfor må man heller ikke forsøge at ændre deres egenskaber for at gøre dem mere lukrative. Produktkvaliteten hos gamle autentiske racer hænger nemlig naturligt sammen med deres langt mere beskedne ydelser. Man skal passe på, at det oprindelige idégrundlag med at oprette genbanker med levende dyr ikke forsvinder ved at ændre avlen i merkantil retning." – Her berører Stig Benzon et af de alvorlige ankepunkter i Fødevareministeriets nuværende husdyrbevaringsstrategi, hvor man går på kompromis med helt grundlæggende faglige bevaringsmetoder for at gøre dyrene økonomisk selvbærende og dermed slipper for at yde avlerne den tilstrækkelige økonomiske støtte.

Christel Schaldemoses og Benny Engelbrechts opsigtsvækkende "FOODFIGHT.EU" med undertitlen "Din kost bestemmer, hvem du er. Men hvem bestemmer, hvad du spiser" er udgivet på "Forlaget Sohn" og koster kr. 199,95.


(8. maj 2011)

Gå til toppen

logo