jyskhest

Ganske som Frederiksborghesten har den jydke hest oprindelse i den gamle danske stridshest og bondehest, der igen begge nedstammede fra den lille bronzealderhest.

Jyden har ikke altid været den svære arbejdshest, som vi kender i dag. Først i forrige århundrede bliver hesten nemlig landbrugets foretrukne trækkraft ved markarbejdet. Tidligere brugte man fortrinsvis stude, og hestene var mere reseveret ridning og kørsel. Især til det sidste formål kunne kraftige dyr nok bruges.

Allerede i midten af 1700-årene forsøgte man at forædle den jyske hesterace ved at sætte heste fra det kongelige Frederiksborg stutteri til jyske hopper, men det blev ingen succes. Hestene blev for lette.

 jyskhest b1

I 1843 importeredes ca. 50 Yorkshire hingste til det nyoprettede landstutteri på Koldinghus slot, og ved almindelig krydsningsfrodighed i første led fik man nogle fortræffelige heste. Det viste sig dog, at de gode egenskaber ikke holdt sig i senere slægtled.

Efter en lang, sej kamp mod det statsdirigerede, forfejlede avlsarbejde, lykkedes det at få indsat de få renracede jyske heste, der var tilbage, i et bevaringsarbejde, hvorved racen så småt igen kom til kræfter.

Blandt dem der markant gik ind for at bevare den jyske hest var godsejer Harald Branth fra Sdr. Elkjær, som også var blandt det jyske kvægs redningsmænd.

I 1862 sendte hestehandleren Louis Oppenheim en rød Suffolk hingst med hvide bagsokker til Danmark. Den indsattes i avlen med den jyske, som den tilførte så meget godt, at den reddede den jyske race og satte det præg, som den bærer endnu.

jyskhest w11

Oprindelig havde man jyske heste som skimler, brune, sorte og fukse, røde med hvid manke og hovskæg. I dag er disse sidste alt dominerende. Skimlerne er næsten helt forsvundet, og der er kun ganske få sorte jyder tilbage.

I 1950´erne havde man flere hundrede tusinde jyske heste i Danmark. I dag er der ca. 1000 tilbage.

 

 

Gå til toppen

logo