frederiksborg 1

Det var længe den almindelige opfattelse, at hesten i Danmark var af beskeden størrelse i jernalderen, men skeletfund fra bl.a. Udby på Sjælland viser, at det ikke altid var tilfældet, man har også haft store heste.

I middelalderen var Danmark berømt for dets fortrinlige, ret små, rapfodede heste, hvoraf mange har mindet om Islænderen. De var udmærkede til ridebrug, og dengang kørte man ikke, for der var ingen veje. Disse heste var dengang landets største eksportartikel.

Store heste, der både var hurtige og kunne bære betydelige byrder, blev først. aktuelle med senmiddelalderens og renæssancens pansrede rytteri, hvor rustningen ofte vejede lige så meget som manden.

frederiksborg b1

Træfsikre ildvåben med stor gennemslagskraft overflødiggjorde siden harnisket, men nu meldte interessen sig for at køre standsmæssigt, så de fremavlede store heste blev ikke arbejdsløse, tværtimod.

frederiksborg b2

Kong Frederik II indførte sorte friserheste med paraderende gangart (dvs. med højt løftede forben), og de indkrydses i den danske stridshest. Siden gik man videre med import af avlsdyr fra Spanien, Italien, Frankrig og Østeuropa, i Frederik IV´s tid havde man udviklet den såkaldte Frederiksborghest til en fast type.
I over 100 år derefter ansås den for den fornemste kørehest i hele Europa, endog de engelske over1egen. Den var de danske kongers stolthed, og hver konge havde sit foretrukne farveslag.
Hesten i Frederik V' s rytterstatue af J.F.J. Saly på Amalienborg slotsplads antagelig verdens fornemste rytterstatue, er netop en Frederiksborger.

frederiksborg b3

Siden blev denne konge og adelshest kombineret kørehest og let arbejdshest hos bønderne, og så længe hestevognen var et væsentligt transportmiddel, var den ikke truet.

Det er den imidlertid i dag, ikke af forsvinden som sådan, men af omdannelse til lettere ridehest uden paraderende bevægelser. Af den gamle kørehestetype med den fornemme gangart er der næppe over en snes tilbage, og kun gennem en hurtig indsats kan typen måske reddes.

 

 

Gå til toppen

logo